Med obsahuje hlavně
fruktózu (monosacharid) – asi 38%
glukózu (monosacharid) – 31%
vodu – 17%
maltózu (disacharid) – 7%
sacharózu (disacharid) – 1%
enzymy – 0,1-0,6%
vitamíny a minerály – stopové množství
Stravitelnost medu a běžného cukru
Fruktóza a glukóza jsou monosacharidy – základní sacharidy, které již dále nelze dělit na jednodušší, a jsou tedy snadno stravitelné.
Běžný cukr (z cukrové řepy, cukrové třtiny) je sacharóza – disacharid složený z fruktózy a glukózy.
Med je tedy mnohem snadněji stravitelný, protože ho na rozdíl od cukru nemusí tělo během trávení štěpit.
Zdravotní účinky medu
- antibakteriální
- antioxidační – obsahuje polyfenoly, které mohou působit jako antioxidanty
- podporuje probiotické bakterie v trávicím traktu – tím zlepšuje trávení a zvyšuje imunitu
- zabraňuje usazování cholesterolu v cévních stěnách (usazování brání hlavně barviva ze skupiny flavonoidů obsažená v medu, především quercetin)